توضیحات خواص الیاف طبیعی؟
الیاف طبیعی
تولیدی پوشاک زنانه ترنم
تمام الیافی که از منابع طبیعی (حیوانات، گیاهان و غیره) به دست می آیند و نیاز به تشکیل فیبر یا اصلاح ندارند، به عنوان الیاف طبیعی دسته بندی می شوند. الیاف طبیعی در اصل گیاهی، حیوانی، یا معدنی هستند. برخی از الیاف طبیعی مانند فیبر های گیاهی از بخش های مختلف گیاهان به دست می آیند. آنها توسط طبیعت به شکل آماده ارائه می گردند. این لایه شامل فیبر های پروتئینی مانند پشم و ابریشم، الیاف سلولزی نظیر پنبه و کتان و الیاف معدنی آزبست به دست می آیند.
الیاف نساجی به طور کلی به دو دسته اصلی الیاف طبیعی و ساخت انسان تقسیم می شوند. همه الیاف از منابع طبیعی (حیوانات، گیاهان و غیره) به دست می آیند و نیاز به تشکیل فیبر و اصلاح به عنوان الیاف طبیعی ندارند.
الیاف گیاهی و الیاف حیوانی مواد خام را جهت برآوردن نیاز های فیبر ما فراهم کرده اند. اهمیتی ندارد که کدام منطقه آب و هوایی افراد ساکن شوند، زیرا قادر به استفاده از الیاف گونه های بومی برای تولید محصولاتی چون لباس ها، ساختمان ها، و طناب ها می باشند. استفاده از مواد مرکب (کامپوزیت) به قرن ها پیش باز می گردد و همه آن ها با الیاف طبیعی آغاز شده اند.
نقاط قوت الیاف طبیعی
نقاط ضعف الیاف طبیعی
با سرمایه گذاری کم و با هزینه کم تولید می شود و این باعث می شود مواد برای کشورهای با دستمزد کم، محصولی جالب باشد.
بازیافت حرارتی امکان پذیر است ، جایی که شیشه ها باعث ایجاد مشکل در کوره های احتراق می شوند.
وزن مخصوص کم ، که منجر به مقاومت و استحکام خاص بیشتری نسبت به شیشه می شود. این یک مزیت است به خصوص در قسمت هایی که در طراحی به شکل خمیده هستند.
این یک منبع تجدید پذیر است ، تولید آن به انرژی کمی نیاز دارد ، در حالی که اکسیژن به محیط بازگردانده می شود و ازco2 استفاده می شود.
با توجه به نتایج برداشت محصول
یا سیاست کشاورزی ، قیمت می تواند نوسان داشته باشد.
دوام کمتراین الیاف که درمانهای فیبر می توانند این مسئله را به میزان قابل توجهی بهبود بخشند.
جذب رطوبت ، که باعث تورم فیبرها می شود.
استحکام کمتر
پارچههایی که از الیاف طبیعی درست شدهاند چه خصوصیاتی دارند؟
به طورکلی پارچه الیاف طبیعی عبارتند از ابریشم، پنبه خالص، لینن، بامبو و پشم. این الیاف ممکن است در ظاهر تفاوت خاصی با هم نداشته باشند، اما بعضی از ویژگیهای آنها با هم متفاوت است.
خصوصیات الیاف پنبه خالص:
به راحتی تجزیه میشود
رطوبت را از بین میبرد
قابلیت تنفس دارد
نرم است
میتوان آن را بهصورت ارگانیک تولید کرد
خصوصیات الیاف پشمی:
بسیار گرم است
به سموم و مواد شیمیایی برای دفع آفات نیاز ندارد
دوام بالایی دارد
قابلیت جذب بالایی دارد
خصوصیات الیاف ابریشمی:
به راحتی تجزیه میشود
وزن سبکی دارد اما گرم است
قابلیت تنفس دارد
دوام بالایی دارد
به طور طبیعی قابلیت دفع قارچ دارد
نرم و راحت و شیک است
خصوصیات الیاف لینن:
وزن بسیار سبکی دارد
قابلیت تنفس دارد
میزان دوام آن بالا است
خصوصیات الیاف بامبو:
بسیار نرم است
قابلیت دفع رطوبت دارد
به راحتی تجزیه میشود
خاصیت ضد باکتری دارد
پوست بدن بعضی از ما بسیار حساس است و نمیتوانیم هر لباسی با هر پارچهای را بپوشیم، چون یا در آن احساس راحتی نمیکنیم یا ممکن است پوست بدنمان به آن واکنش آلرژیک نشان بدهد و مشکلاتی جدی برایمان ایجاد کند. اکثر این پارچهها از مواد مصنوعی مانند پلیاستر، نایلون و ریون تولید میشوند. اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید، میتوانید لباسهایی تهیه کنید که از الیاف طبیعی مثل ابریشم، پنبه خالص، لینن، بامبو و کشمیر (ترمه) درست شدهاند. در یادداشت امروز قصد داریم شما را با مزایای استفاده از پارچه الیاف طبیعی آشنا کنیم.
پارچههای الیاف طبیعی نفس میکشند
پارچه الیاف طبیعی از میزان جذب بالایی برخوردار است. این یک توانایی منحصر به فرد است؛ چون باعث میشود تهویه هوا داخل پارچه انجام شود و درنتیجه، رطوبت آن سریعا خشک شود. به همین دلیل است که پوشیدن یک بلوز از جنس پنبه خالص یا یک جوراب از جنس ابریشم خالص حتی در روزهای گرم فصل تابستان نیز مشکلی به وجود نمیآورد. پارچههای الیاف مصنوعی ازجمله پلیاستر و اکریلیک، در برابر آب مقاوم هستند و نمیتوانند به از بین رفتن رطوبت کمک کنند. به همین دلیل اگر در فصول گرم از این مدل پارچه استفاده کنید، احساس گرما میکنید و بدنتان دائماً عرق میکند.
پارچههای الیاف طبیعی عایقهای طبیعی و باکیفیتی هستند
آیا میدانستید پارچههایی که از الیاف طبیعی مثل لینن، بامبو، ابریشم و پشم ساخته میشوند قابلیت تنظیم حرارت دارند؟ این الیاف ذرات هوا را لابهلای چینها و سوراخهای ریز پارچهها به دام میاندازند. این هوای حبس شده به عنوان یک عایق برای تولید گرما در روزهای سرد فصل زمستان، و سرما در روزهای گرم فصل تابستان استفاده میشود. مثلاً اگر دقت کنید متوجه میشوید بسیاری از اسکیبازان زیر لباسهای اصلی خود از چند لایه لباس دوختهشده از ابریشم خالص استفاده میکنند تا بتوانند دمای بدن خود را در حال اسکی کردن تنظیم کنند.
گسترش فرهنگ انتخاب صحیح پوشاک و نحوه نگهداری آن از مهمترین اهداف هاکوپیان است. در راستای تحقق آن همواره تلاش کردهایم اطلاعات لازم را با خریداران عزیز در میان بگذاریم. در مطلب پیش رو به ذکر ویژگیهای الیاف طبیعی و مزایای استفاده از این الیاف در پوشاک و چگونگی نگهداری از این تولیدات پرداخته شده است.
الیاف به سه دسته اصلی تقسیم میشوند: الیاف طبیعی (Natural)، الیاف مصنوعی (Synthetic)، الیاف ساخت دست بشر (Man Made). الیاف طبیعی همان گونه که از نام آنها پیداست از مواد اولیه طبیعی مانند پشم، پنبه و کتان تولید شدهاند. این الیاف در حفظ محیط زیست موثرند؛ زیرا منابعی قابل بازیافت و از نظر ساختاری قابل تخریب و تجزیه هستند. در مقابل تجزیه الیافی که از مواد نفتی و پتروشیمی (پلی استر) تهیه شدهاند، ممکن است هزاران سال طول بکشد.
الیاف طبیعی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
الیاف گیاهی مانند کتان، سیسال، پنبه
الیاف حیوانی مانند پشم و ابریشم
پوشاک تهیه شده از الیاف طبیعی ضمن حفاظت از محیط زیست، احساس راحتی و آرامش را برای فرد به همراه دارند. البسه تهیه شده از مواد طبیعی مانند پشم و پنبه علاوه بر حفظ بهداشت فردی از حیث وزن بسیار سبک هسنتد. چروکپذیری البسه ساخته شده از مواد طبیعی از مواردی است که مصرف کنندگان عموماً از آن گلهمند هستند؛ اما با توجه به ویژگیهای این مواد در برابر دمای بدن و حرارت محیط اطراف و همچنین تاثیر آنها در حفظ بهداشت فردی، استفاده از این پوشاک را که بهای بیشتری نسبت به کالای ترکیبی دارد ترجیح میدهند.
پارچه طبیعی ویژگیها، کیفیت و مزایای منحصر به خود را داراست و جهت حفظ کیفیت اولیه البسه تولید شده از این الیاف، آگاهی از روشهای نگهداری بسیار مهم است. الیاف طبیعی مانند دیگر عناصر طبیعت دارای حیات هستند و در شرایط مختلف از خود رفتارهای متفاوتی نشان میدهند. این الیاف هنگام سرما منقبض شده و مانع عبور جریان هوا از میان مولکولهای خود میشوند، بدین ترتیب گرما ایجاد میشود. همین الیاف خاصیت خنکی هم دارند؛ زیرا هنگام گرما منبسط میشوند که باعث عبور جریان هوا از میان مولکولهای آن میشود. این الیاف به دلیل داشتن حیات مانند دیگر اجزای طبیعت نیاز به استراحت دارند و باید بین پوشیدن آنها فاصله انداخت تا به حالت طبیعی اولیه بازگردند. در نهایت، لباس تهیه شده از مواد طبیعی مانند گلی زیباست. چنانچه به درستی از آن نگهداری شود، هر بار از دیدن آن لذت خواهید برد ولی اگر به آن توجه نشود، پژمرده خواهد شد.
پوشاک تهیه شده از الیاف طبیعی ضمن حفاظت از محیط زیست، احساس راحتی و آرامش را برای فرد به همراه دارند.
ویژگیهای الیاف طبیعی و روشهای صحیح نگهداری
الیاف پشم
ویژگیها: الیاف پشم از قدیمیترین و مهمترین الیاف نساجی است. پشم پیش از آنکه مرطوب شود، قابلیت جذب 30% رطوبت معادل وزن خود را داراست. پارچههای پشمی بسیار متنوع هستند. پارچههای بسیار سبک تا فاستونیهای گرم و ضخیم از انواع آن است. الیاف پشم بادوام هستند؛ این الیاف میتوانند 20000 بار روی خود خم شوند بدون آنکه تار و پودشان بشکند.
نگهداری: تمیز کردن لباس پشمی با فرچهای نازک و سخت پس از هربار استفاده، عمر آن را افزایش میدهد. جهت استراحت این الیاف تنها دو روز به صورت متوالی از آنها استفاده کنید. برای رفع چروک، این لباسها را در محیط مرطوبی مانند حمام قرار دهید. این لباسها را حداکثر پس از 3 الی 4 نوبت استفاده خشکشویی کنید.
تمیز کردن لباس پشمی با فرچهای نازک و سخت پس از هربار استفاده، عمر آن را افزایش میدهد.
الیاف پنبه
(لازم به ذکر است که الیاف پنبه در کشور ما ایران به اشتباه با نام الیاف نخی شناخته میشود)
ویژگیها: الیاف پنبه رطوبت طبیعی بدن را جذب کرده و سپس تبخیر میکند. پنبه پیش از آن که مرطوب شود قابلیت جذب رطوبت معادل 1.5 برابر وزن خود را داراست. پنبه رطوبت کافی را در شرایطی که رطوبت هوا کم است جذب و بدین وسیله انعطاف خود را حفظ میکند. این پارچه در برابر حرارت محیط، بدن را حفاظت میکند و در تماس با پوست ملایم است. پارچه پنبهای ضد آلرژی است و برای افرادی که حساسیتهای پوستی دارند، بسیار مناسب است، به همین دلیل از پنبه در صنعت پزشکی استفاده میشود.
نگهداری: جهت شستشوی الیاف پنبه باید از مایع شوینده حاوی نرم کننده استفاده شود و پودر لباسشویی به هیچ وجه مورد استفاده قرار نگیرد. این لباسها را میتوان در ماشین لباسشویی شست اما بهتر است آنها را به صورت پشت و رو داخل ماشین قرار داد تا در اثر سایش به بدنه رنگشان تغییر نکند. دمای آب نباید بیش از 35 درجه تنظیم شود. در صورت یک بار شستشوی اشتباه و عدم استفاده از مواد شوینده مجاز، الیاف طبیعی پارچه و مواد طبیعی تکمیل کننده آن از بین رفته و به هیچ وجه قابل بازگشت به کیفیت اولیه نخواهد بود. تابش مستقیم نور آفتاب به رنگ البسه پنبهای آسیب رسانده و موجب از بین رفتن زیبایی لباس میشود (مخصوصاً در رنگهای تیره مانند سورمهای و طوسی). جهت استراحت الیاف پنبه بهتر است این لباسها، تنها در 2 نوبت مورد استفاده قرار گیرند.
الیاف پنبه رطوبت طبیعی بدن را جذب کرده و سپس تبخیر میکند.
الیاف کتان
اصلی ترین تفاوت های الیاف طبیعی و مصنوعی
در ادامه با دیگر تفاوت های الیاف مصنوعی و طبیعی آشنا می شویم که می تواند در مد و پوشاک و همچنین حذف سلامتی بسیار تاثیر گذار باشد.
الیاف مصنوعی بسیار با دوام تر و قوی تر از الیاف طبیعی هستند و ماندگاری بالاتری را نسبت منسوجات طبیعی دارند.
الیاف طبیعی جذب آب بالایی دارند و در مقایسه با الیاف مصنوعی، به خوبی آب را به خود جذب می کنند.
چروک پذیری در الیاف طبیعی زیاد است اما الیاف مصنوعی این ویژگی را ندارند و تقریبا چروک پذیری ناچیزی دارند.
الیاف طبیعی از آن جایی که منشا طبیعی دارند، در ساختار مواد آن ها مواد طبیعی با منشا سلولوزی و پروتئیننی وجود دارد که این موضوع اصلا در الیاف مصنوعی وجود ندارد و الیاف مصنوعی صرفا ساخته شده از مواد شیمیایی ساخته دست بشر است.
اصطلاحا ((زنده بودن)) الایف طبیعی از دیگر تفاوت های الیاف طبیعی و مصنوعی است. زنده بودن به معنای این است که مولکول های الیاف طبیعی با گرما هوا منبسط می شوند و برای فرد احساس خنکی را ایجاد می کنند و با هوای سرد منقبض می شوند و بدن فرد را گرم می کند، خاصیتی که در الایف مصنوعی تقریبا می توان گفت که وجود ندارد.
طول عمر ماده های طبیعی و مصنوعی
معمولا، موادی که توسط انسان ها ساخته می شوند، عمری طولانی تر از مواد طبیعی دارند. زیرا مواد طبیعی زمانی زنده بوده اند، بنابراین عمر کمتری داشته و زودتر از بین می روند.
مراقبت و نگهداری از ماده های مصنوعی و طبیعی
موادهای مصنوعی که ساخته ی دست انسان هستند، دوام بیشتری دارند و نیاز به نگهداری کمتری نسبت به مواد طبیعی که کم دوام تر هستند، دارند. مثلا شستشوی لباسي از جنس پلی استر، نیاز به مراقبت و حساسیت کمتری نسبت به لباسی با جنس ابریشم که از الیاف طبیعی ساخته شده است، دارد.
اثرات مخرب محيطي مواد مصنوعی
انسان ها تعداد زیادی ماده مصنوعی متفاوت در مقیاس صنعتی تولید می کنند، که این مواد ساخته ی دست انسان، دوام زیادی داشته و اثرات سوئی بر محیط زیست وارد می کنند و از بین بردن آن ها کاری به نسبت دشوار است. مثلا پلاستیک ها مشتقات نفتی ساخته ی دست انسان ها هستند، که اگر در طبیعت رها شوند موجب آلودگی آن می شوند و هزاران سال طول می کشد تا این ماده در طبیعت تجزیه شود. بنابراین باید به دنبال یافتن راه کار هایی برای کم کردن تولید این مواد باشیم. یکی از راه کارهای مناسب برای کاهش تولید ماده مصنوعی، بازیافت کردن آن ها است. یکی از راه های دیگر جایگزین کردن مواد طبیعی که دوام کمتری دارند و به راحتی تجزیه می شوند، با مواد مصنوعی است.
تاثير ماده طبیعی و مصنوعی بر زندگی انسان
در زمان گذشته انسان ها معمولا، از مواد طبیعی اطراف خود، بدون این که تغییر زیادی بر آن ها وارد کنند، استفاده می کردند. اما با گذشت زمان و پیشرفت علم و فناوری، انسان در صدد برطرف کردن نیازهایش بر آمد و به تولید مواد مصنوعی پرداخت. طوری که امروزه تقریبا بیشتر چیزهایی که در اطرافمان وجود دارند و از آن ها استفاده می کنیم، مصنوعی و ساخته ی دست بشر است و زندگی بدون آن ها برایمان سخت و غیر قابل تصور است.
ساختمان داخلی الیاف
همانطور که از مجموع الیاف در نتیجه عملیات ریسندگی، نخ ساخته میشود، یک لیف نیز از مجموع رشتههای کوچکتری که آن را اصطلاحاً «فایبریل» (Fibril) مینامند، به وجود میآید و هر فایبریل نیز مرکب از ملکولهای زنجیری (ماکرومولکول) است که کم و بیش به موازات همدیگر در محور طولی فایبریل قرار دارند و به وسیله زنجیرهای عرضی در بعضی نقاط به همدیگر متصل میشوند. اگرچه به طور کلی، ماکرومولکول در محور طولی الیاف قرار دارند ولی الزاماً به موازات همدیگر قرار نمیگیرند، بلکه در بعضی از قسمتها به صورت آرایش یافته، منظم و بلورین قرار دارند و در قسمتهای دیگر ممکن است بینظم باشند.
باید توجه داشت که موازی قرار گرفتن مولکولها، بین الیاف مصنوعی و طبیعی متفاوت است. الیاف مصنوعی نسبت به الیاف طبیعی معمولاً دارای آرایش مولکولی بیشتری هستند. در الیاف طبیعی نیز این گونه آرایشها یکسان نیست، به عنوان مثال اگر الیاف سلولزی پنبه و کتان را در نظر بگیریم هر دو از نظر شیمیایی شبیه به هم هستند ولی از نظر فیزیکی بکلی متفاوت هستند.
بوسیله کشش آرایش مولکولی الیاف را افزایش میدهند بنابراین الیاف در طول محور لیف به موازات یکدیگر قرار میگیرند و همچنین چون مولکولها نزدیک به هم قرار میگیرند در جهت محور طولی لیف موازی شده و مقداری کریستالیتی میشوند که این باعث پیوند در بین زنجیرها شده و مقاومت لیف را افزایش میدهد.
گرمای دلپذیر لباسهای پشمی در زمستان
استفاده از پشم حیوانات برای تهیه لباس نیز به هزاران سال پیش باز میگرد، و بر اساس یافتههای باستان شناسی از خاور نزدیک به اروپا راه یافته است.
الیاف پشمی بافت منحصر به فردی دارند، به طور طبیعی ضد آب هستند و مایعات را جذب خود نمیکنند. یکی از ویژگی های جالب پشم این است که با جذب رطوبت گرما تولید میکند، یعنی به عنوان مثال اگر لباس پشمی بر تن داشته باشید و از اتاق گرم به هوای سرد بیرون قدم بگذارید پشم بخار آب موجود در هوا را جذب کرده و گرم نگاهتان میدارد، حالا اگر مجددا از هوای سرد بیرون وارد اتاق گرمی بشوید رطوبت موجود در لباس پشمیتان وارد هوای اطراف شده و احساس خنکی دلپذیری به شما میبخشد.
بازگشت به طبیعت
انسانها از آغاز همواره از الیاف طبیعی برای تهیه لباس و پوشش خود استفاده کردهاند. استفاده از الیاف مصنوعی به اواخر قرن نوزده میلادی باز میگردد. الیاف مصنوعی به دلیل اینکه به طور کامل ساخته دست بشر هستند و در تهیه آنها از مواد شیمیایی استفاده میشود نسبت به الیاف طبیعی ارزان تر و فروانتر هستند به همین دلیل در دورهای استفاده از الیاف مصنوعی رواج پیدا کرد و صنعت لباس به انواع مواد شیمیایی و بعضا سمی آلوده شد. البته الیاف طبیعی همواره مخاطبان خاص خود را حفظ کرده و به رشد در صنعت لباس و مد ادامه دادند. در دهههای اخیر با توجه به رشد فکری و آگاهی مردم نسبت سلامت و محیط اطراف خود تقاضا برای داشتن لباسهای عاری از مواد شیمیایی و مصنوعی افزایش چشمگیری داشته است. استفاده از الیاف طبیعی علاوه بر کمک به سلامت و زیبایی پوست انسان به نفع محیط زیست او نیز هست و به پاکی و حفظ طبیعت کمک میکند، پس بیایید با استفاده از الیاف طبیعی به خودمان و محیط زیستمان احترام بگذاریم.
Normal
0
false
false
false
EN-US
X-NONE
AR-SA