الیاف طبیعی نمایش نسخه اصلی

آیامیدونستید به چه صورت نخ تولیدمیشود پس حتما این مقاله بخوانید؟

نخ سازه ای بلند و باریکی است که از اجتماع الیاف در کنار همدیگر تشکیل شده است. ویژی های نخ منشعب از دو مولفه می باشد؛ اول ویژگی های الیاف تشکیل دهنده ی آن است به طوریکه می توان گفت نخ ویژگی های الیاف را به ارث می برد و مولفه ی دوم نیز ساختار نخ می باشد.

384

در نخ های فیلامنتی اجتماعی از الیاف ممتد در کنار یکدیگر را داریم ولی در نخ های منقطع اجتماعی از الیاف کوتاه را داریم که به واسطه ی مکانیزم تاب در کنار همدیگر قرار گرفته اند.
الیاف مصنوعی عمدتا به صورت فیلامنتی تولید می شوند و تنها لیف طبیعی که به صورت فیلامنت در طبیعت موجود است ابریشم می باشد؛ بنابراین اگر بخواهیم الیاف طبیعی نظیر پنبه را که جزء دسته ی الیاف کوتاه است با الیاف مصنوعی که عمدتا فیلامنتی هستند با هم مخلوط کنیم بایستی الیاف مصنوعی را در ابعاد الیاف کوتاه برش داده و سپس آن ها را باهم مخلوط کنیم .
ساختار نخ و این که در چه نوع سامانه ی ریسندگی، ریسیده شده باشد برروی ویژگی های فیزیکی و مکانیکی نخ موثر است.










به طورکلی فرایند های ریسندگی به شکل عمده به دو دسته ی ریسندگی شیمیایی یا Chemical Spining و ریسندگی مکانیکی یا Mechanical Spining تقسیم می شوند.
در ریسندگی شیمیایی مواد پلیمری مختلف طی عملیات ریسندگی به فیلامنت تبدیل می شوند، روش های مختلف ریسندگی شیمیایی عبارتند از: ۱ . ذوب ریسی که طی آن البیاف ترموپلاست به راحتی در اثر حرارت نرم می شوند و با عبور از سوراخ رشته ساز به صورت رشته های طویل در می آیند، این رشته ها سرد می شوند و تبدیل به لیف می شوند ؛ مثل الیاف پلی استر و نایلون.
۲ . محلول ریسی که خود به دو دسته خشک ریسی که طی آن پلیمر الیاف در حلال حل و از سوراخ های رشته ساز عبور داده می شود سپس در هوای گرم قرار می گیرد تا حلال از الیاف حذف شود و رشته ها به لیف تبدیل شوند؛ مثل الیاف اکریلیک و ترریسی که در ان الیافی مثل ویسکوز ریون تولید می شوند، قابل تقسیم است.
ریسندگی مکانیکی به فرایندی گفته می شود که طی آن فرایند الیاف کوتاه کنار همدیگر قرار بگیرند و تحت فرایند تاب به یک رشته ی بلند و باریک تبدیل شوند که به آن نخ یا Yarn می گوییم. ریسندگی مکانیکی به ریسندگی الیاف منقطع یا Staple Spining مشهور است. در یک دسته بندی کلی ریسندگی مکانیکی به دو دسته ی سیستم ریسندگی قدیمی یا متداول و سیستم ریسندگی مدرن تقسیم می شوند.
در سیستم قدیمی سامانه ی ریسندگی رینگ و در سیستم مدرن سامانه های چرخانه ای (Rotor Spining) ، جت هوا (Air jet Spining) و اصطکاکی (Friction Spining) را داریم. این فرایندهای مدرن به بازار آمدند و به صورت تجاری عرضه شدند تا مشکلات سیستم رینگ را برطرف کنند؛ این فرایندها از لحاظ کمیت تولید نسبت به سیستم رینگ برتری دارند اما از نظر کیفیت این برتری وجود ندارد.
از نقطه نظر طولی الیافی که در سامانه ی ریسندگی متداول یا رینگ ریسیده و به نخ تبدیل می شوند به دو دسته ی الیاف کوتاه و الیاف بلند تقسیم می شوند که سامانه ی ریسندگی الیاف بلند را سامانه ی ریسندگی پشمی و سامانه ی ریسندگی الیاف کوتاه را سامانه ی ریسندگی پنبه ای می گویند.
تولید نخ در سامانه ی ریسندگی مکانیکی: طی این فرایند نخ از الیاف کوتاه که دارای طولی کمتر از ۵۰ میلی متر هستند، تولید می شود ؛ به صورتی که در ابتدا توده ی الیاف کشیده و موازی می شود تا به سازه ای تحت عنوان فتیله تبدیل شود و پس از آن اعمال کشش ادامه پیدا می کند، قطر سازه ی لیفی کم می شود و نهایتا به آن تاب داده می شود تا نخ مورد نظر تولید شود.
در ابتدا الیاف پنبه ای که وارد سیستم ریسندگی الیاف کوتاه می شوند دارای مقدار زیادی ضایعات هستند همچنین این الیاف کاملا با همدیگر درگیر می باشند و هیچ گونه آرایش یافتگی ای ندارند، در اولین مرحله بایستی توده ی الیاف به یک سازه ی حاوی الیاف موازی با یکدیگر یا ارایش یافته تبدیل شود، زیرا یکی از عواملی که باعث افزایش استحکام یک لیف می شود این است که زنجیره های بلوری لیف در راستای محور لیف آرایش یافته باشند. الیافی مثل کولار و کربن الیافی هستند که حداکثر استحکام و مدول را دارند به علت اینکه زنجیره ی پلیمری ان ها کاملا در راستای محور لیف آرایش پیدا کرده است و باعث می شود وقتی که الیاف تحت آزمایش کشش قرار می گیرند ، همه ی انها در تحمل کشش وارده شرکت داشته باشند.
اهمیت آرایش یافتگی الیاف و موازی کردن آن ها در ساختار نخ بسیار زیاد است و به همین علت در اولین فرایندهای ریسندگی مکانیکی سعی داریم طی فرایندهایی مثل حلاجی و کاردینگ یک سازه ی موازی و ارایش یافته را به دست آوریم؛ به این سازه عموما فتیله یا Sliver گفته می شود.
فتیله سازه ای تشکیل شده از هزاران لیف در سطح مقطع است و این سازه از درگیری الیاف تقریبا آرایش یافته تشکیل می شود. فتیله استحکام بسیار ناچیزی دارد و استحکام کم آن نیز ناشی از قرار گرفتن تعداد زیادی از الیاف در کنار هم دیگر بدون هیچ تابی می باشد.
نخ به طول پیوسته ای از الیاف در هم تنیده گفته می شود که برای تولید منسوجات در انواع مختلف استفاده می شود. نخ را می توان از انواع الیاف طبیعی و مصنوعی تهیه کرد. انواع مختلفی از نخ وجود دارد که دو نوع عمده ی آن نخ های اسپان (spun) و فیلامنت (filament) هستند.
نخ های اسپان با استفاده از تابیدن الیاف استیپل با هدف افزایش درگیری آنها و افزایش استحکام نخ تهیه  می شوند. به فرآیند تابیدن الیاف استیپل در کنار هم، ریسندگی ( spinning) گفته میشود. ریسندگی نخ جزء اولین فرآیندهایی بود که صنعتی شد. نخ های اسپان ممکن است به صورت تک لیف یا ترکیبی از الیاف مختلف باشند. ترکیب الیاف مصنوعی با الیاف طبیعی برای بهبود برخی خواص آن ها مانند استحکام، براقیت و غیره امری بسیار رایج در تولید نخ است. از رایجترین مخلوط الیاف می توان به پنبه-پلی استر و پشم-اکریلیک اشاره کرد. البته لازم به ذکر است که تولید نخ از مخلوط الیاف طبیعی نیز رایج است.
ویژگی های منسوج تهیه شده به ویژگی های نخ، و خصوصیات نخ به ویژگی های الیاف مورد استفاده در آن ها مانند گرم بودن (لیف پشم)، وزن سبک (لیف پنبه و ریون)، دوام (مثل لیف نایلون در بافت جوراب) و یا نرمی(مثل الیاف کشمیر) بستگی دارد. همانطور که مطرح شد تاب نخ با هدف افزایش درگیری الیاف و افزایش استحکام آن ایجاد می شود که در صورتی که جهت تاب از بالا به سمت راست باشد، به آن تاب S و اگر به سمت چپ باشد به آن تاب Z گفته می شود.

نخ فیلامنت شامل الیاف بلند پیوسته (continuous) است که می تواند یا به صورت تابیده و یا صرفا گروهی از الیاف قرار گرفته در کنار یکدیگر باشد. فیلامنت های ضخیم تر عمدتا مصارف صنعتی دارند و در منسوجات کمتر استفاده می شوند.
نخ ها ممکن است به صورت رنگ شده یا رنگ نشده (با استفاده از رنگ های طبیعی یا مصنوعی) مورد استفاده قرار گیرند
مراحل تولید نخ:
سه نوع متداول ریسندگی نخ وجود دارد: پنبه، الیاف بلند و پشم. نخ حاصل از الیاف استیپل مصنوعی نیز می تواند با هر یک از روش های گفته شد ریسیده شود. با توجه به اینکه پنبه نسبت به دیگر الیاف پرکاربردتر است، در زیر مراحل تولید نخ پنبه توضیح داده شده است:

آماده سازی الیاف: الیاف پنبه به صورت عدل هایی هستند که یا به صورت دستی یا ماشینی باز می شوند. عموما الیاف طبیعی نیاز به تمیز کردن دارند. در صورتی که نیاز به مخلوط کردن الیاف کوتاه باشد، مخلوط کردن می تواند در مرحله ی حلاجی پیش از ورود به کارد یا قبل از کشش انجام شود. کاردینگ: دستگاه کاردینگ از کنار هم قرار گیری چندین غلتک سوزنی تشکیل شده است که کمک می کنند ضایعات از الیاف جدا شده و الیاف با یکدیگر موازی شده و به فتیله تبدیل شوند. شانه: فرآیند شانه زدن به منظور ارتقاء کیفیت فتیله های کارد استفاده می شود. هم تراز شدن الیاف در اثر فرآیند شانه باعث می شود فتیله های شانه شده درخشش بیشتری نسبت به فتیله های کاردینگ داشته باشند. معمولاً نخ های شانه شده صاف تر، ظریف تر، محکم تر و یکنواخت تر هستند(حذف الیاف کوتاه در فرآیند شانه زدن اتصال الیاف بلندتر در نخ را با سهولت بیشتری فراهم میکند و این امر موجب افزایش استحکام میشود) کشش: قسمت کشش از چندین غلتک که با فاصله ای متناسب با طول الیاف از یکدیگر قرار دارند تشکیل شده است. در این مرحله غلتک های عقبی سرعتی کمتر از غلتک های جلویی دارند و بنابراین فتیلیه ی تغذیه شده به دستگاه در طول این ماشین باریکتر می شوند.
چندنمونه ازبهترین محصولات الیاف طبیعی معرفی میکنم خدمتتون که فواید خیلی عالی دارند